Inleiding

Toen Galileo 400 jaar geleden zijn telescoop op de hemel richtte, kon hij hiermee zijn natuurlijke "zicht" versterken. Maar wat hij waarnam, het zogenaamde zichtbaar, of optisch, licht vertegenwoordigt slechts een klein deel van het hele spectrum van electro-magnetische straling die, zoals we nu weten, aanwezig is in het heelal.

In onze tijd hebben astronomen andere soorten telescopen met aangepaste detectoren gebouwd die veel meer kunnen "zien" dan wij zelf kunnen met onze ogen: van radiogolven en infrarood licht tot de straling met zeer korte golflengte zoals X- en gamma stralen die de heetste plaatsen in het heelal onthullen.

Illustratie: NASA/CXC/M. WeissIllustratie: NASA/CXC/M. Weiss

 

Hedendaagse astronomie is mogelijk dankzij de diversiteit van de bestaande telescopen waardoor we beelden van de kosmos verkrijgen waarvan Galileo allicht nooit had kunnen dromen.

De foto-tentoonstelling From Earth To The Universe, opgebouwd met materiaal van professionele- zowel als amateur astronomen uit de hele wereld om het Internationaal Jaar van de Astronomie te vieren, illustreert dit op een prachtige manier.  Een selectie van de foto’s kan je hier  bekijken. 

Mocht je vragen hebben over de getoonde foto’s of over astronomie en astrofysica in het algemeen, stuur dan gerust een mailtje naar marc.david@ua.ac.be

Lees meer …